VSE Technologies

UW PARTNER IN

LASTECHNOLOGIE

Nederland

+31 (0)346 284 530

Innoveren & lassen, een duurzame combi bij Smulders

Lassen is een kernactiviteit binnen Smulders. Dag en nacht wordt er gelast aan onderdelen voor megaprojecten. Gedreven door innovatie willen we dat onze mensen de beste machines en technologie in handen hebben. Want zo kunnen we duurzamer en efficiënter werken. Kwestie van onderzoeken, testen, implementeren en resultaat boeken. En dat doen we samen met VSE Technologies.

Lasposten vervangen gaat niet van vandaag op morgen als je weet dat er momenteel ca. 600 stuks – inclusief racks – in gebruik zijn. Lassen is een van onze hoofdactiviteiten, daardoor gaan we weldoordacht te werk. We optimaliseren met theoretische berekeningen, gebruikersfeedback, verbruik, etc. Qua eisen: energiezuinige lasposten die tegen een stootje kunnen en uitblinken op het vlak van efficiëntie, betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. Inzetbaar in al onze productiesites, want uniformiteit is de toekomst. En zo ging de bal anderhalf jaar geleden aan het rollen. Een gesprek met de trekkers.

Innoveren & lassen, een duurzame combi bij Smulders

Robuustheid lonkt

Benny Loots, Director Iemants & Willems: “Een belangrijke trigger is het uniformiseren binnen Smulders, ervaringen uitwisselen, samen aankopen en interessante voorwaarden krijgen, starten met een proefproject en verder uitrollen bij positieve evaluatie. Met VSE Technologies hebben we al een serieus track record op het vlak van innovatie en technologie. Zij zijn de geknipte partner om ons te begeleiden bij de zoektocht naar energiebesparende machines met de juiste functionaliteiten. Zo geschiedde. Ik zie ‘m nog goed staan bij mijn bezoek aan VSE Technologies in Heist-op-den-Berg: lasapparaat Robust Feed Pro met ESAB Warrior 400i/500i stroombron. Wat me direct aansprak was de robuustheid van het toestel, interessant om uit te proberen. Wij zijn bij Willems gestart met het ontwerp van een rack, waar we 2 lasposten konden inbouwen. Dat bleek een succesvolle stap.”

Met VSE Technologies hebben we al een serieus track record op het vlak van innovatie en technologie. Zij zijn de geknipte partner om ons te begeleiden bij de zoektocht naar energiebesparende machines met de juiste functionaliteiten.

Benny Loots, Director Iemants & Willems

Bob Boons, General Manager Supporting Activities bij Smulders Projects Belgium in Hoboken: “In het verleden had elke vestiging een eigen voorkeursmerk. De focus lag op eenvoud qua gebruik en onderhoud. Met de actuele energie-uitdagingen in het achterhoofd en ons doel om tegen 2035 CO2-neutraal te zijn, is factor duurzaamheid met monitoring van ons energieverbruik doorslaggevend geworden. Met een laspost als continue verbruiker wordt dit een structurele energiebesparing.”

Betrokkenheid & vertrouwen

Dieter Weyns, General Director Smulders Projects Poland: “Het begint natuurlijk allemaal op de werkvloer, onze lassers moeten er graag mee willen werken. Verandering is niet altijd vanzelfsprekend, eerst zien en dan geloven dat zo’n nieuwe laspost doet wat die belooft. Meten is weten. Na de eerste overtuigende berichten van Benny zijn we in Polen mee op de trein gestapt. En toen kwamen we in een stroomversnelling. In een eerste fase hebben we 15 nieuwe lasposten aangeschaft, 5 voor elke Poolse site.”

Wij begrijpen de bezorgdheid van de lassers, en proberen steeds de juiste afweging te maken tussen gebruiksgemak, toepassing, betrouwbaarheid en ROI (Return On Investment).

Bart Lourdaux, Managing Director VSE Technologies

Bart Lourdaux, Managing Director VSE Technologies: “Wij begrijpen de bezorgdheid van de lassers, en proberen steeds de juiste afweging te maken tussen gebruiksgemak, toepassing, betrouwbaarheid en ROI (Return On Investment). Een laspost moet vooral gebruiksvriendelijk zijn, liefst met zo weinig mogelijk knoppen, met toch alle lasproces specifieke instellingen. Onze multifunctionele machines komen daaraan tegemoet, we volgen strak de veranderlijke noden van de klant en zetten daar de beste oplossingen tegenover, soms met een deel maatwerk. De lasactiviteiten bij Smulders zijn gezien de kernactiviteit ook grote energieverbruikers. De energiecrisis bracht extra uitdagingen met zich mee. We deden theoretische berekeningen en hebben in elke vestiging praktische metingen gedaan met het oog op besparing en om het meest ecologische toestel te kiezen. Door de collega’s van alle vestigingen erbij te betrekken, creëerden we een draagvlak gebaseerd op facts & figures. In elke site kwamen we tot dezelfde conclusie en resultaten, wat motiveerde om overal hetzelfde type laspost te implementeren. Die schaalvergroting biedt voordelen op groepsniveau.”

Toptechnologie

Innovatie troef, dat kan je zeker stellen. VSE Technologies bracht toptechnologie binnen bij Smulders. De WarriorTM biedt uitstekende boogprestaties met de energiebesparing die je van een inverter van de nieuwste generatie mag verwachten. Dit samen met excellente lasresultaten, een intuïtieve bediening, meer lasvermogen en dit uit een lichtere, kleinere en beter draagbare en beschermde machine.

De krachtpatser: Robust Feed Pro draadaanvoerkast met ESAB Warrior 400i/500i stroombron

  • Robuust, bestand tegen extreme omstandigheden
  • Betrouwbaar, stilstand tot een minimum beperkt
  • Gebruiksvriendelijk, alles-in-één bedieningspaneel
  • Kostenefficiënt, lager energieverbruik en superieure functionaliteit van een inverter
  • Ontworpen door lassers, voor lassers

Bob Boons: “Innovatie en lassen lijken niet altijd goed samen te gaan, maar met VSE Technologies als systeemintegrator blijven we elkaar challengen naar beter. Hun kennis helpt ons bij het continu verbeteren van onze productieprocessen. En onze klanten kunnen er zeker van zijn dat hun projecten met klassemateriaal tot stand komen. Enkel het beste is goed genoeg.”

Het verbruik tijdens stand-by van de lasposten is 16 keer lager dan bij de oude machines en tijdens het lassen verbruiken ze ca. 25 % minder energie. Het duurzame karakter primeert – gemiddeld ca. 35 % minder energieverbruik, dat kan tellen.

Benny Loots, Director Iemants & Willems

Benny Loots: “Resultaten blijven niet uit. We hebben voorafgaand aan deze investering zwaar getest en de cijfers gecontroleerd. Het verbruik tijdens stand-by van de lasposten is 16 keer lager dan bij de oude machines en tijdens het lassen verbruiken ze ca. 25 % minder energie. Het duurzame karakter primeert – gemiddeld ca. 35 % minder energieverbruik, dat kan tellen. De return on investment is minder dan 5 jaar. Hoe lang zo’n laspost meegaat, hangt af van diverse factoren. Voor sommige machines betekent dat 15 jaar, voor andere soms wel 30. Betekent dat we de investering relatief snel terugverdienen.”

1 organisatie, 1 visie

Het machinepark optimaliseren, dat gebeurt continu en gespreid. Dit jaar zijn er bijvoorbeeld 99 lasposten besteld, waarvan de eerste reeksen bij de verschillende vestigingen zijn geleverd. Smulders Projects Belgium heeft er ook alweer 20 bijbesteld voor 2024.
Dieter Weyns: “De komende jaren gaan we op dit elan verder. Projectmatige oplossingen zijn wat we nodig hebben. We blijven zoeken naar innovatieve lastechnieken. Waar vroeger de keuze van de lasposten eerder persoons- of locatiegebonden gebeurde, primeert nu de groepsvoorkeur. In Polen gaan positieve stemmen op. De lasposten zijn eenvoudig in gebruik en ze bieden continuïteit. En dat dit nieuwe gerief ons helpt om energieneutraal te worden, is helemaal de max. Er zijn mooie stappen gezet in een overkoepelende samenwerking – 1 organisatie, 1 visie. Meer van dat.”

samen: duurzaam gebruiksvriendelijk betrouwbaar efficiënt innovatief uniform


VSE Technologies Google Maps

Liersesteenweg 173 K
B-2220 Heist-op-den-berg

+32 (0)15 221 842

Ma-Do: 8:00 – 12:00 / 12:30 – 17:00
Vrij: 8:00 – 12:00 / 12:30 – 15:00

VSE Technologies Google Maps

Industrieweg 32
N-3606 AS MAARSSEN

Flanders state of the art
VSE Technologies Google Maps

Liersesteenweg 173 K
B-2220 Heist-op-den-berg

+32 (0)15 221 842

VSE Technologies Google Maps

Industrieweg 32
N-3606 AS MAARSSEN

Flanders state of the art