VSE Technologies

UW PARTNER IN

LASTECHNOLOGIE

Nederland

+31 (0)346 284 530

Hoe lasrobots productiesnelheid verdubbelen

Bij Vanderscheuren in het Vlaamse Diksmuide zorgen twee Yaskawa lasrobots dat er 5 dagen per week 16 uur lang maatwerk producten kunnen worden gelast. De robots zijn geleverd compleet met manipulator, hekwerk, afzuiging, lasapparatuur en track. De installatie is verzorgd door VSE Technologies.

Lasrobot met manipulator van VSE Technologies

VSE Technologies als partner voor lasrobots

Yaskawa partner VSE Technologies uit Heist-op-den-Berg had al werkzaamheden verricht voor Vanderscheuren, uitvoerend producent van metaalbewerking op maat. Deze klant beschikte over een aantal oudere robot installaties van een ander merk met verouderde lasbronnen. VSE heeft een van de installaties “opgewaardeerd” met nieuwe lasapparatuur. Vanwege de leeftijd van de drie bestaande lasrobots bij Vanderscheuren werd met een occasion Yaskawa lasrobot de tweede robot vervangen. Deze werd door VSE uitgerust met nieuwe lasapparatuur. Voor de derde robot werd geopteerd voor een volledig nieuwe installatie.

Productiesnelheid verdubbeld

De nieuwe installatie heeft een grote manipulator met twee werkstations waar stukken tot 5 meter tussen geplaatst worden en waarbij de operator kan laden terwijl de robot aan het lassen is. De operator is tijdens het laden en lossen beschermd van de lichtboog door een afscherming tussen de twee stations. Het wisselen van station gebeurt rondom een horizontale as en is volledig in het robotprogramma opgenomen. De robot staat op een track, eveneens van Yaskawa zodat de gehele 5 meter vlot bereikt kan worden. Met deze oplossing kon de productiesnelheid verdubbeld worden.

Vanderscheuren maakt olietanks die worden ingebouwd in grote industriële weefgetouwmachines en die de spindels geolied houden. Een olietank is een vierkante buis met een diameter niet groter dan 20 cm. “Ze werken met een vaste afname per dag, dus ze moeten per dag een bepaald aantal stuks kunnen afleveren. De laatste keer dat ik ze sprak hadden ze vier dagen voorsprong in productie,” vertelt Vleugels.

Tot 5 meter lengte

De installatie bestaat uit de robot, manipulator en track maar ook het hekwerk en de afzuiging, allemaal door VSE Technologies geplaatst. Het geheel is eerst bij VSE opgebouwd met ondersteuning van Yaskawa erbij. Vanderscheuren ging uitbreiden en hadden een nieuw pand gebouwd. “De occasion robot hebben wij verhuisd van het oude pand naar het nieuwe,” gaat Vleugels verder. “Daar staan de installaties naast elkaar en maken gebruik van dezelfde afzuiging.” De eerste Yaskawa robot heeft een kleine draaitafel maar in de manipulator van de nieuwe installatie kan tot 5 meter gespannen worden.

Uitgebreid machinepark

In de nieuwe productiehal van Vanderscheuren staan naast de twee Yaskawa robot installaties (de derde verouderde robot is inmiddels gesloopt) onder andere snij- en plooimachines in het uitgebreide machinepark. Het onderhoud van de robot installaties zal door VSE Technologies worden uitgevoerd zodat de huidige versnelde productie in stand gehouden kan worden.

bron: https://marktaanbodmetaal.nl/dubbele-productiesnelheid-met-yaskawa-lasrobots


VSE Technologies Google Maps

Liersesteenweg 173 K
B-2220 Heist-op-den-berg

+32 (0)15 221 842

Ma-Do: 8:00 – 12:00 / 12:30 – 17:00
Vrij: 8:00 – 12:00 / 12:30 – 15:00

VSE Technologies Google Maps

Industrieweg 32
N-3606 AS MAARSSEN

Flanders state of the art
VSE Technologies Google Maps

Liersesteenweg 173 K
B-2220 Heist-op-den-berg

+32 (0)15 221 842

VSE Technologies Google Maps

Industrieweg 32
N-3606 AS MAARSSEN

Flanders state of the art